fbpx

Cannabis w formie pokarmu służył ludzkości od początku stosowania tej rośliny. Idealny bilans kwasów omega -3 i -6, wysoka przyswajalność, a także funkcje prozdrowotne – to tylko kilka z wielu zalet spożywania tej rośliny. Poznaj 3 najważniejsze powody, dla których warto jeść konopie.

Konopie w kuchni polskiej mają bardzo bogatą tradycję. Przykładowo siemieniotka, czyli zupa na bazie wody
i rośliny, jest naszą tradycyjną potrawą. Do niedawna podawana była w wigilię przede wszystkim na Śląsku, ale również w Małopolsce i Wielkopolsce. Cannabis jest niesamowicie pożywny i bogaty w składniki odżywcze.
Przedstawię 3 najważniejsze zalety tej rośliny w kuchni.

1. Konopie są świetnym źródłem białka

Nasiona konopi są jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. W odróżnieniu od innych protein niepochodzących od zwierząt, są lekkostrawne i nie powodują żadnych wzdęć. Co więcej, posiadają edestynę
i albuminę, czyli związki, które wspomagają trawienie. Produkt cechuje się wysoką przyswajalnością i tym,
że zawiera zbliżone aminokwasy do tych zawartych w mięsie. Jest również idealny dla osób chorych na cukrzycę, jak i nietolerujących glutenu. Warto dodać, że spożywając białko konopne nie krzywdzimy żadnych zwierząt :).

2. Wpływ na zdrowie

Na wstępie warto napisać, iż konopie to jeden z niewielu nieprzetworzonych genetycznie produktów. Jest tak, ponieważ roślina jest bardzo wytrzymała i radzi sobie sama ze wszystkimi trudnościami. Do hodowli nie używa się też żadnych pestycydów ani herbicydów. Nasiona cannabis mają bardzo dużo składników odżywczych
w idealnych dla nas proporcjach. Zawierają błonnik, kwasy tłuszczowe, białko, minerały oraz witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K2). Nie posiadają dużo węglowodanów.

Jakby tego było mało, istnieją badania, które dowodzą, iż żywność konopna może leczyć choroby serca. Dzieje się tak, ponieważ cannabis posiada dużą ilość aminokwasu argininy, który wytwarza tlenek azotu w organizmie. Rozszerza on naczynia krwionośne, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. Dolegliwości sercowe są jednymi
z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie, dlatego tym bardziej żywić się tą rośliną.

3. Konopie mogą zmniejszyć objawy PMS

„Konopie zawierają bardzo dużą ilość składników odżywczych w idealnych dla nas proporcjach”

Kwas gamma-linolenowy (GLA), który występuje w nasionach konopi może zmniejszyć objawy PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Badania dowodzą, iż nawet 80% kobiet cierpi fizycznie i emocjonalnie przed okresem.

Przyjmowanie 1 grama dziennie (w tym 210 mg GLA) niezbędnych kwasów tłuszczowych nienasyconych spowodowało zdecydowany spadek objawów PMS. Tak mówią badania, do których link znajdziecie w źródłach, a także tutaj.
To działanie jest znane zresztą od bardzo dawna.
Królowa Wiktoria piła nalewkę z cannabis na bóle menstruacyjne.

Cannabis niewątpliwie jest jedną z najzdrowszych roślin do spożycia. Bardzo nas nasyci, pomoże zdrowotnie
i zniweluje ból fizyczny oraz psychiczny. Zdecydowanie warto jeść konopie. Życzę smacznego!


Źródła:
https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19727602/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7556868/
www.dobrekonopie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry